حتما یکی از چالش های زنان باردار این است که آیا مسافرت در دوران بارداری برای خود یا فرزندشان ضرر دارد یا نه. اگر شرایط خاصی نداشته باشید و یا به زمان تولد فرزندتان نزدیک نباشید، این مسافرت می تواند برایتان لذت بخش و فرح انگیز نیز باشد. مخصوصا برای مادرانی که دوران بارداری سختی را گذرانده اند، مسافرت می تواند روحیه شان را تجدید و انرژی تازه ای برای زایمان به آن ها ببخشد.

هر چند توصیه می شود حتما برای مشاوره به پزشکتان مراجعه کنید و پیشنهادات لازم را از او دریافت کنید. با این حال اگر از قبل بتوانید برای مسافرتتان برنامه ریزی کنید بسیار عالی است.

 

رویکرد اول: برای سفر در دوران بارداری از قبل برنامه ریزی کنید

 

مسافرتتان را بین هفته 14 ام و 28 ام قرار دهید

 

سه ماهه دوم بارداری بهترین زمان برای به سفر رفتن است. چرا که هم بسیار امن است و خودتان نیز کمتر اذیت می شوید. از طرفی زمان محتمل سقط جنین گذشته است و از شر ویارهای صبحگاهی نیز خلاص شده اید. پس اگر برایتان مقدور بود زمان سفرتان را بین این ماه ها قرار دهید تا هم خودتان هم فرزند دلبندتان کمتر اذیت شود. البته لازم است به این نکته توجه داشته باشید که:

حتما سفرتان را بعد از هفته 36 ام بارداری لغو کنید و یا به زمان دیگری موکول کنید. برای زنان با شرایط خاص نیز توصیه می‌شود بعد از هفته 32 ام دیگر به سفر نروند مخصوصا اگر فرزندان دلبندتان که منتظر دیدن روی ماهشان را دارید، دوقلو باشند و یا شما در معرض خطر زایمان پیش از موعد باشید.

 

به کشورهایی که ویروس زیکا شیوع پیدا کرده است، سفر نکنید

 

شاید شما تا به حال اسم این ویروس را هم نشنیده باشید ولی اگر قصد سفر به خارج از کشور را دارید، لازم است بدانید چه کشور هایی در حال دست و پنجه نرم کردن با این ویروس هستند. ویروس زیکا از طریق یک نوع پشه منتقل می شود و ازین جهت برای زنان باردار از این جهت خطرناک است که نقص های شدید روی کودک ایجاد می کند. حتی برای احتیاط به کشورهایی که این ویروس قبلا در آن جا شیوع داشته است نیز سفر نکنید.

حتما دارید فکر می کنید حالا از کجا کشورهایی محتمل را پیدا کنم. شما از طریق وبسایت https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/zika-information می توانید اطلاعات مرتبط را پیدا کنید.

 

رویکرد دوم: محافظت از خود در هنگام سفر

 

به پزشکتان مراجعه کنید

 

مسافرت در طول یک بارداری سالم، می‌تواند بسیار سازنده باشد. به پزشکتان مراجعه کنید و از او بخواهید توصیه های لازم را، مخصوصا در موارد خاص، به شما ارائه کند. سفر در دوران بارداری می تواند بسیار حساس باشد. اگر یک چک آپ شوید با خیال راحت می توانید به سفرتان ادامه دهید.

 

واکسن هایتان را از یاد نبرید

 

ممکن است لازم باشد برای سفرتان واکسن خاصی را بزنید. به خصوص اگر بین هفته های 27 و 36 از دوران بارداری هستید، از دکتر بخواهید اگر به واکسنی احتیاج دارید آن را برایتان تجویز کند.

 

قرص ها و داروهایتان را فراموش نکنید

 

تمامی قرص ها و داروهایتان از جمله ویتامین ها و… را در مسافرت حین بارداری به همراه داشته باشید. همه این ها را به مدت کافی تهیه کنید تا در تمامی طول سفر باقی بماند. علاوه بر قرص هایی که همیشه مصرف می کنید داروهایی را که ممکن است در شرایط خاص نیز به کارتان بیاید، به همراه داشته باشید مثلا استامینوفن برای تسکین درد بسیار لازم است. بهتر است این را نیز از پزشکتان بپرسید.

 

مکررا دست هایتان را با آب بشویید

 

شستن دست ها با آب باکتری ها و جرم های مضر را از بین ببرد و از بیمار شدن در طول سفر شما را حفظ کند. قبل از غذا و یا هر وقت دستانتان خاکی شد، آن ها را بشویید.

 

مطمئن شوید آبی که می‌خورید سالم است

 

ممکن است در برخی از کشورها آب آشامیدنی سالم وجود نداشته باشد. سعی کنید در هر حالت از آب معدنی استفاده کنید. این مسئله آن‌قدر مهم است که حتی زمانی که به حمام می روید نیز باید مطمئن شوید آب به دهانتان وارد نمی‌شود. در زمان مسواک زدن نیز به این نکته توجه داشته باشید.

مطمئن شوید آب معدنی که خریداری کرده اید به طور کامل مهر و موم شده است. بعضی فروشندگان آب سالمی در اختیار شما قرار نمی‌دهند.

 

سعی کنید بیشتر راه بروید

 

نگرانی بیشتر زنان باردار این است که ممکن است خون در بدنشان لخته شود. بهتر است هر از چند گاهی بلند شوید و راه بروید.

اگر با هواپیما سفر می کنید، بهتر است صندلی را رزرو کنید که نزدیک راهرو است تا بدون مزاحمت بتوانید کمی در راهرو قدم بزنید.

اگر مجبورید رانندگی طولانی مدتی داشته باشید، هر یک الی دو ساعت در جای مناسبی پارک کرده و مقداری پیاده روی کنید یا قدری حرکات کششی انجام دهید.

 

یادتان نرود تا می توانید مایعات دریافت کنید.

 

از دکترتان در مورد راه های جلوگیری از لخته شدن خون بپرسید

گاهی اوقات پوشیدن جوراب شلواری های تنگ در این کار بسیار خوب عمل می کنند. ممکن است واقعا نیازی به پوشیدن آن نداشته باشید ولی جوراب شلواری های تنگ در طول سفر به شما احساس راحتی می دهد و با به جریان انداختن خون از ورم در پا جلوگیری می کند.

 

از خودتان محافظت کنید / هیچ چی مهم تر از راحتی شما نیست

 

در طول مسافرت از لباس های راحت و گشاد و کفش های راحتی استفاده کنید. در این بین لباس های کتانی بیشتر توصیه می‌شوند. کفش های ورزشی یا صندل ها نیز گزینه های مناسبی برای شما خواهند بود.

بهتر است به گونه ای لباس بپوشید که هنگامی که خیلی سرد یا گرمتان است بتوانید به راحتی لباستان را عوض کنید. برای مثال یک تیشرت آستین کوتاه بپوشید و یک ژاکت برای روی آن آماده داشته باشید.

 

کمربند ایمنی تان را همیشه ببندید

 

اگر در حال رانندگی در ماشین شخصی هستید یا در اتوبوس یا هواپیما هستید، حتما کمربند ایمنی تان را ببندید. کمربند ایمنی میبایست طوری قرار بگیرد که بند پایینی زیر شکم و بند بالایی بالای شکم باشد و سینه را به طور کامل پوشش دهد.

هنگامی که در هواپیما هستید بهتر است کمربند ایمنی تان را حتی هنگامی که علامت بستن کمربند خاموش است، بسته نگه دارید چرا که ممکن است هواپیما دچار تکان های شدید ناشی از چاله های هوایی یا هر عامل دیگری شود و اگر این تکان ها شدید باشند می توانند به شما و کودکتان آسیب برسانند.

 

رویکرد سوم: برای شرایط اضطرای از قبل برنامه ریزی کنید

 

اقامتگاه

 

همیشه با رزرو و اجاره اقامتگاه خود قبل از سفر، از محل استقرار خود اطمینان حاصل نمایید.

 

مراکز پزشکی اطرافتان را بیابید

 

صرف نظر از این که کجا هستید، باید تمامی مراکز پزشکی اطرافتان را پیدا کنید. به این فکر کنید چگونه می توانید به آن جا دسترسی داشته باشید.

 

بیمه تان را چک کنید

 

ببینید در شرایط اضطراری بیمه شما چه چیزهایی را در آن کشور پوشش می دهد. شاید لازم شود از یند خاصی از بیمه تان مثلا بیمه سفر استفاده کنید.

 

یک کپی از مدارک پزشکی تان را همراه خود داشته باشید

 

کپی مدارک، سوابق پزشکی تان را پزشک مقابل می رساند و به او در پیدا کردن مشکل اصلی کمک می کند. مطمئن شوید افراد دیگری نیز از جای مدارکتان باخبرند، چون ممکن است خودتان امکان دسترسی یا پاسخگویی را نداشته باشید.

 

مسافرت با هواپیما در بارداری

 

بسیاری از زنان در طول بارداری با هواپیما مسافرت نمی کنند، زیرا نگران هستند که برای جنین و یا خودشان مشکلی پیش آید. به طور کلی، مسافرت هوایی برای زنانی که بارداری سالمی دارند، بی خطر می باشد. با این حال اگر باردار هستید، بهتر است قبل از مسافرت هوایی با پزشک خود مشورت کنید.

زنانی که در طی بارداری، دچار بیماری خاصی هستند، مانند: کم خونی داسی شکل، اختلالات لخته شدن خون، دیابت و فشار خون بالا، و یا در معرض خطر زایمان زودرس هستند و یا دچار مشکل نارسایی جفت هستند، ممکن است مسافرت با هواپیما مشکلات آنها را بدتر کند.

اگر شما در معرض خطر زایمان زودرس باشید و یا بعد از هفته 36 بارداری باشید، ممکن است پزشک برای شما هر نوع سفر هوایی را ممنوع کند.

 

بهترین زمان برای سفر هوایی در بارداری

 

در اواسط بارداری و در هفته 14 تا 28 بارداری، بهترین زمان برای سفر هوایی می باشد. در این زمان خطر زایمان زودرس و سقط جنین کمتر است.

مسافرت با هواپیما در اوایل بارداری بی خطر است. با این حال در طول پرواز ممکن است حالت تهوع بارداری بدتر شود. بنابراین بهتر است چندین کیسه نایلونی همراه خود داشته باشید.

 

بارداری و گردش خون

 

در سه ماهه دوم، تهوع بارداری از بین می رود و خطر سقط جنین و زایمان زودرس کمتر می شود.

بیشتر زنان در این زمان تصمیم به سفر هوایی می گیرند، اما باید به گردش خونتان نیز توجه کنید.

در بسیاری از زنان، بارداری می تواند باعث مشکلات گردش خون گردد.

هنگامیکه در هواپیما هستید، خطر ایجاد لخته خونی در رگ ها زیاد می شود.

 

برای جلوگیری از لخته شدن خون در هنگام پرواز نکات زیر را بخوانید:

 

لباس های گشاد و راحت به تن کنید.

پوشیدن جوراب های مخصوص واریس کمک می کند تا خون از سمت پاها به قلب و ریه ها انتقال یابد.

پاها را روی هم نیندازید.

 

بازرسی در فرودگاه و بارداری

 

یکی از نگرانی های زنان باردار قبل از پرواز این است که آیا فلزهای بازرسی خطر دارد یا نه. این ماشین ها دارای اشعه X نیستند و هیچگونه خطری برای شما و یا جنینتان ندارند، پس با خیال راحت به سفر بروید.

 

توصیه های لازم هنگام پرواز با هواپیما

 

صندلی

 

صندلی خود را با دقت انتخاب کنید.

باید صندلی فضای زیادی داشته باشد و راحت باشد.

بهتر است صندلی کنار راهرو را انتخاب کنید.

از نشستن بر روی صندلی کنار درب خروجی، خودداری کنید.

 

کمربند

 

کمربند را در زیر شکم و بالای ران ها ببندید.

 

بهبود گردش خون

 

اگر امکان داشته باشد، گاهی از جای خود بلند شوید و کمی راه بروید.اگر باید در جای خود بنشینید، قوزک پای خود را به جلو و عقب حرکت دهید.

هر نیم ساعت یک بار پاهای خود را خم کنید، قوزک پایتان را بچرخانید و انگشتان پاهایتان را تکان دهید.

ورزش های کششی انجام دهید.

اگر صندلی کنارتان خالی است، پاهای خود را روی آن صندلی قرار دهید.

 

مایعات

 

مایعات زیادی بنوشید.

رطوبت کم داخل هواپیما باعث از دست دادن آب بدن شما می گردد.

 

فشار هوا

 

کاهش فشار هوا در طی پرواز ممکن است باعث کاهش مقدار اکسیژن در خون شما گردد، اما اگر شما بارداری سالمی دارید، هیچ گونه مشکلی برای شما بوجود نخواهد آورد.

به همین ترتیب در طول پرواز، در معرض امواج رادیویی در ارتفاعات بالا قرار می گیرید، ولی اگر شما باردار سالمی باشید، هیچ گونه مشکلی برای شما بوجود نخواهد آورد.

منبع : مجله چتراتا